04.aug-06.aug 2016
 

Hedret krigsseilerne


Tirsdag 19. Februar var en stor gruppe av Norges krigsseilere og krigsseilerenker samlet i Fanehallen, Akershus Festning. 

De gjenlevende krigsseilerne ble hyllet for deres innsats under 2. Verdenskrig. Ikke bare ble deres avgjørende rolle løftet fram, men også hvordan de ble behandlet i etterkant. Da de kom hjem etter krigen var seilerne forespeilet krigspensjon og et verdig liv. Både den amerikanske presidenten Rooseveldt og Storbritannias statsminister Churchill uttalt at de 25 000 krigsseilernes innsats var verdt mer enn 1 million soldaters, for de alliertes sak. I Norge ble imidlertid seilerne møtt med beskjed i rasjoneringskøene om at de ikke hadde krav på rasjon, fordi de hadde vært utenlands i fem år. De hadde ingen rettigheter.

Krigsseilernes kamp for en plass i historien har vært lang og den har vært krevende. I Risør ble sjømannshjemmet Konvoibyen åpnet i 1968, flere bøker er skrevet for å bevare det historiske minnet, og denne tirsdagen ble de hyllet av eventyreren Jarle Andøy og Aktive Fredsreiser. Til tross for at de er blitt anerkjent i offentligheten har den norske stat aldri gitt noen unnskyldning for måten seilerne ble behandlet på etter krigen.  

Krigsseilernes innsats er en del av landets historie. Den er også en del av festivalens historie. I 1986 åpnet selveste Erik Bye festivalen. Bye har vært viktig for krigsseilernes sak, og i 1989 tok samme mann med seg Risør Shantykor, artisten Arja og skøyteløperen Hjallis, og inviterte til fest i Konvoibyen under festivalen. I fjor var fokuset igjen på krigsseilerne under en markering i samarbeid med Aktive Fredsreiser og Jarle Andhøy. Også under årets jubileumsfestival vil krigsseilerne hedres.

 

SPONSORER