04.aug-06.aug 2016
 

Barnas trebåtfestival


Barnas Trebåtfestival er det beste stedet å være i sommer for barn og unge som elsker sjøen. Det er spennende ting å gjøre hver eneste dag under Risør Trebåtfestival. Her gir vi deg smakebiter på hva vi har på programmet.

Torsdag:
Kl. 10.30 Festivalområdet åpner
Kl. 11.00 Sjørøvertokt m/Christiane fra Indre Havn, billett kr. 100,- kjøpes i info.teltet
Kl. 12.00 Barneshow Alexanders Ark
Kl. 14.00 Åpningssermoni
Kl. 14.00 Mating av fisk og tømming av post ved på Risør Akvarium (egen billett)
Kl. 15.00 Sjørøvertokt
Kl. 15.30 Hope IL Freerunning
Kl. 17.00 Sjørøvertokt
Kl. 18.30 Lommelyktsafari i Risør Akvarium for barn og hele familien (egen billett)
Kl. 19.00 Festivalområdet stenger 

Fredag:
Kl. 10.00 Festivalen åpner
Kl. 11.00 Sjørøvertokt
Kl. 12.00-16.00 Ta toknappen
Kl. 13.00 Sjørøvertokt
Kl. 14.00 Mating av fisk på Risør Akvarium (egen billett)
Kl. 16.00 Hope IL Freerunning
Kl. 18.00 Sjørøvertokt
Kl. 19.00 Festivalområdet stenger

Lørdag:
Kl. 10.00 Festivalområdet
Kl. 11.00 Sjørøvertokt
Kl. 14.00 Mating av fisk på Risør Akvarium (egen billett)
Kl. 14.00 Barneshow Alexanders Ark
Kl. 15.00 Hope IL Freerunning
Kl. 16.00 Sjørøvertokt
Kl. 18.00 Sjørøvertokt
Kl. 19.00 Festivalområdet stenger

Programmet er under utarbeidelse og flere aktiviteter vil komme til.

Alexanders ark
Alexanders Ark -  er skrevet, komponert og fremført av festivalens egen Alexander Hermansen. Forestillingen baserer seg på barneplaten med samme navn som ble utgitt for noen år siden og historien er enkel: Alexander elsker (tre)båt, og en sommer da han skulle dra på tur, stod det mange dyr i kø på brygga og ville være med. Siden Alexander er omtrent like glad i dyr som i båt, fikk de selvfølgelig være med. Siden har de bodd om bord, og for en gjeng: Krokodillen som er sur fordi menneskene vil lage håndveske av den, elefanten som vil bli ballettdanser, skilpadden som jo er verdens eldste bobil, tigerreka som spiser mennesker og mange fler.

Lommelyktsafari i Risør Akvarium
Risør akvarium er Sørlandets eneste saltvannsakvarium og med over 100 kjente og eksotiske arter er det absolutt verdt et besøk. Her kan du oppleve fisk og havdyr på nært hold. Ja, kanskje til og med stryke en torsk over ryggen eller leke med en dansende rødspette?

Under Trebåtfestivalen kan du bli med på lommelyktsafari i akvariet. Da slukkes lyset og det blir en magisk oppdagelsesferd blant fisk, krabber og ikke minst den langfingra blekkspruten Roald. Akvariet har flere lave basseng der barna kan stryke fiskene over ryggen. De litt ”skumlere” fiskene er i lukka tanker. Safarien avsluttes med en maritim eventyrstund . Alle oppfordres til å ta med egen lommelykt, de som ikke har kan få kjøpt lommelykt på akvariet.

Billetter kjøpes i døra ;barn 90kr og voksen 110kr. Om du har besøkt akvariet tidligere på dagen gjelder billetten også for safarien. Årskort er også gyldig for lommelyktsafarien.

Roknappen
Roknappen er en prøve som består av seks enkle øvelser. Prøven er åpen for alle, men målgruppen er først og fremst barn fra åtte år og oppover. Det er ingen krav til forhåndskunnskap da opplæring vil bli gitt, men ønsker en å trene litt på forhånd er øvelsene;

Øvelse 1: Forberedelser. 
Ta på godkjent flytevest før du går i båten. Vis at du kan trå riktig i båten. Sjekk at det er øsekar og ekstra åre ombord. Kontroller at keiper/ tolle - pinner/åregaffel er i orden.Øvelse 2: Presisjonsroing. 
Båten skal ros. Den skal føres i rett retning fra startpunktet og mot angitt bøye og treffe denne.Øvelse 3: Presisjonshamling/skåting. 
Båten skal hamles/skåtes. Den skal føres i rett retning fra startpunktet og mot angitt blåse og treffe denne med akterenden.Øvelse 4: 360 graders rotasjon. 
Båten skal roteres 360 grader med roeren som sentrum i rotasjonen.Øvelse 5: Båten skal ros i 8-tall rundt bøyene. 
Deltageren skal utføre minst tre runder.Øvelse 6: Legge til brygge/fortøyning
. Båten skal ros til brygge eller trekkes opp på land. Deltageren skal vise minst to fortøyningsstikk, dobbel halvstikk og pålestikk er minstekrav.

Det er Kystlaget Øster Riisøer som arrangerer roknappen - og det selvsagt i treprammer.Består man prøven får man pin og diplom. Kystlaget stiller med vester.

Meld deg på roknappen her

Elias kommer
Barnas egen redningsskøyte, Elias, kommer også i år til festivalen og tilbyr en eksklusiv rundtur på indre havn blant trebåtene. Det er den anerkjente båtdesigneren Bård Eker som har tegnet den nye Eliasbåten som både er større og tøffere enn den gamle. Kronprins Haakon har stått for prøvekjøringen og med den store redningsskøyta RS 147 Inge Steensland på plass er sikkerheten godt ivaretatt. Redningsselskapet stiller med vester til barna.

Barneverksted
Barneverkstedet er alltid populært og i år er det Torund Urfjell og John Andersen med hjelpere som veileder barna i sitt kreative verksted. Hos John er det båtverksted der barna kan spikke modeller av fullriggere, vikingskip og redningsskøyter av typen Colin Archer. De minste barna må gjerne ha litt bistand fra en voksen. Hos Torund kan barna lage de fineste hoppetau på reperbanen og hun har med mange fine tøyfiller og velge mellom, så alle hoppetauene blir unike.

Snekkerverksted hos Risør og Moen Trebåtbyggeri
På stand til Risør og Moen Trebåtbyggeri kan barna bygge sin egen strikkbåt sammen med de profesjonelle båtbyggerne. Her får de veiledning og hjelp til å sette sitt personlige preg på båten. Alle inntekter fra barneverkstedet går til Båtbyggernes hjelpefond for landsbyen Bwamba i Uganda. Strikkbåtene kan prøvekjøres i eget basseng på standen.

Freerunning
Parkour er en disiplin som stammer fra Frankrike. Det ble først brukt av den franske hæren under den franske revolusjonen, men praktiseres fortsatt av dem den dag i dag. Disiplinen går ut på å ta seg fra punkt A til B på den mest effektive måten mulig, ved bruk av teknikker og strategier. Disiplinen har med tiden utviklet seg og blitt en urban bevegelse som kombinerer praktiske teknikker og akrobatiske triks.
Motion Art Of Norway (MAON) er i dag en av de nyeste grenene tilknyttet Hope Idrettslag og har et medlemstall på omlag 20 deltakere. Du kan  både se, prøve selv og bli kjent med disse under festivalen

Sjørøvertokt på Christiane
Det blir uttrygt i farvannet rundt Risør under Trebåtfestivalen. Pirater fra store deler av verden har i flere år herjet Risørs ellers så trygge havn denne helga. I år går det rykter om at den fryktede sjørøverdronningen Shebadicar kommer for å jakte på den mystiske skatten som ettersigende skal være gjemt i Risør.  Tør du å bli med sjørøverne på denne spennende jakten?

Det er Risør ungdomsteater som bemanner sjørøverskuta tre ganger om dagen og billetter kan løses i infoteltet.

 

Herlige bilder av barn og unge som koser seg på Risør Trebåtfestival

 
 

 

SPONSORER